Alla inlägg under maj 2010

Av Sandberg - 21 maj 2010 09:29

Daniel blev nyligen klar för HV 71, tror han blir en bra ersättare för Liv. Det jag kan känna är att hur blir det nu med Larssons eventuella framtida karriär i NHL, vad sänder det för signaler att han inte är beredd att ta kampen ytterligare något år i Detroits(eller något annat lags) organisation. Han har bara varit två år därborta...

Jag tycker att Daniel skulle stannat kvar och tagit kampen!


Hoppas ni läste vårt inslag om vätska igår, alla målvakter på vår elitvecka kommer att få en speciell föreläsning i detta oerhört viktiga ämne. Tack till Per Sjögren!

Av Sandberg - 20 maj 2010 08:41

Jonas Gustavsson hade problem med värmen i VM arenan.


– Det är jättevarmt. Det gäller att dricka under dagen och under matchen. Det blir säkert tio liter, sa Gustavsson


2% vätskeförlust, dvs ca 1,6 L vatten på en 80kg mv ger mellan 5-15% lägre prestationsförmåga och i varma miljöer kan det vara svårt att dricka tillräckligt.

Tyvärr är det nästan ännu värre att dricka för mycket. 5 L vatten på kort tid kan tom vara dödligt! Detta pga av att kroppens saltbalans rubbas och att blodet blir allt för utspätt med hjärtkollaps som följd.

Kroppen har en maximal förmåga att ta upp ca 8 dl vatten/h men i vissa lägen kan du svettas mera och detta innebär att man långsamt går mot "undergång".

Nu tror jag att Gustavsson överdrev lite med sitt vätskeupptag men helt klart verkar han ha druckit för mycket. Individuella elitidrottare har stenkoll på detta men lagidrotten ligger 20 år efter.

Skidåkare har ett minutiöst schema på inflödet av både vatten och sportdryck under/efter träning o tävling.

 Här kommer dock några korta tips.


* Kom alltid fulltankad till match , dvs drick normalt, undvik kaffe och socker 2h innan match. Tillför 3 dl 8% sportdryck ca20 min innan match start.

* Vid extremt varma hallar måste man dricka svagare sportdryck. Blanda 50/50= 4% blandning av kolhydrat och drick i små klunkar de ca 30 min perioden tar ca 4 dl, fortsätt i periodpaus att dricka 3 dl till. Detta ger ca 8dl/h. Vräk inte i dig vatten. Vill du spola ansiktet ta med 2 flaskor!

* Vid extrem värme kan överhettning ge värmeslag. Ta av kombinat, kyl huvud/överkropp med kalla blöta handdukar under tiden du fokuserar inför nästa period.

* Skapa goda vanor vid alla träningar både på och utanför isen. Lär känna din kropp. Väg dig ibland innan och efter träning för att se om vätskebalansen är korrekt.


För att komplicera det ytterligare så måste man även tänka på kolhydrat intaget. En elitidrottare har ca 75 min glykogenförråd i lever/muskler och räknar man in matchvärmning så är du igång aktivt ca 3h.

När bränslet är slut blir du långsam,trött och ofokuserad. Räkna med ca 70g kolhydrater/h i form av vätska eller fast föda för att ha full bränsletank.

Detta är ett långt och komplicerat ämmne som vi skall behandla utförligare på sommarens elitvecka och även ge förslag på vätske/energi schema

Låter detta konstigt? Ja det tycker säkert många duktiga hockeyspelare, men varför skall man bjuda motståndarna på några viktiga fördelar som definitivt inte världseliten i skidor, cykling, orientering, löpning gör??

Skillnaden mellan medelmåttan och den bäste, är att den bäste är bättre på 100 tals små detaljer.



Av Sandberg - 19 maj 2010 10:43

Idoff är nu klar för Troja, precis som vi bloggande om för ett tag sedan.


Timo Leinonen skall vakta Karlskronas mål i vinter i division 1F


Peter Johansson som spelade för Tingsryd i vintras skall spela för Nybro i division 1F. Tingsryd har plockat in Linköpingsmålvakten Axel Brage som tänkt etta.


Pontus Sjögren stannar i SSK, skrivit ett nytt 1-års kontrakt



Av Sandberg - 18 maj 2010 09:51

"En vältränad målvakt behöver inte nödvändigtsvis vara en bra målvakt men en bra målvakt är alltid vältränad"

Av Sandberg - 17 maj 2010 11:28

Nu är vi framme i semifinal i Lord Stanleys Cup, vem trodde i början på säsongen att någon av följande målvakter skulle vara en möjlig Stanley Cup vinnande förstemålvakt:

Antti Niemi

Jaroslav Halak

Michael Leighton


San Joses målvakt Nabokov var väl ingen större överraskning med de tre andra!

Intressant att det är tre stycken från Europas. Inte de tyngsta målvaktsnamnen i världen utan tämligen anonyma målvakter..

Någon av dessa fyra kommer att få en ring!

Av Sandberg - 15 maj 2010 08:42

Lettlands målvakt Masalskis spelade mycket old school, fick se några gamla hederliga slidningar i matchen mot Sverige. Det var inte snack om några höga knä här inte. Därmed inte sagt att han var dålig...



Efter fyra spelade matcher har de svenska målvakterna följande statistik:

Markström har 90,9 i räddnings%

Gustafsson har 93,1 i räddnings%

VM

Av Sandberg - 13 maj 2010 22:52

Här kommer torsdagens bloggning, har precis sett sista halvan av Sverige vs Tjeckien. Gustafsson vs Vokoun. Båda målvakterna spelar väldigt bra, jag gillar att Vokoun står upp mycket på höga skott, tyder på bra speluppfattning(val av räddning). Tycker att Gustafsson spelar lite tightare och mer samlat, inte lika yvigt som förra året.


Ont om målvaktsnyheter just nu.


Halak spelar fortfarande på rus, M A Fleury såg dock darrig ut, utbytt efter 4 mål på 13 skott. Hur långt kan Halak bära Montreal? Tror det blir annorlunda matcher i nästa serie då de möter mindre anfallsglada motståndare i form av Boston eller Philadelphia.

Av Sandberg - 12 maj 2010 10:31

Kontoret på förmiddagen idag, på eftermiddag är det fys med hockeygymnasiumet som står på agendan. Även ett litet möte i en ishall ikväll skall hinnas med innan vi kan fira Jesus flygplanstur.


Har svårt för hockey VM på grund av all reklam, dessa ideliga reklamavbrott, pauser som är fulla av reklam och så vidare...

Såg dock några av målen igår, Markström hade ett mål från dålig vinkel som han bara måste ta( trots att det var ett bra skott!).





Presentation


Sampans blogg

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards