Direktlänk till inlägg 7 januari 2010

förstemålvakt/andremålvakt

Av Sandberg - 7 januari 2010 09:29

Skall man säga förstemålvakt i sitt lag eller andremålvakt om sina målvakter eller är det så enkelt att man har två målvakter i sitt lag.

Den som står för tillfället är förstemålvakt och den som vilar är andremålvakt...


Ofta kan ordet andremålvakt få en negativ klang, amerikanska backup har en bättre klang. Jag tycker man skall säga att man har två målvakter i sitt lag, en som spelar och en som vilar(backar up den som spelar..).


2500 besökare på bloggen under december!


Andreas Lexhag, Rögle är klar för Färjestads hockeygym.

 
 
nelliesmamma

nelliesmamma

7 januari 2010 10:02

Jag har varit både tränarens självklara förstaval och sistaval genom åren. Men jag har aldrig refererat till mej själv som "förstemålvakt" eller "andremålvakt". Jag är kort och gott målvakt i mitt handbollslag!! ;)
Jag tycker det är viktigt att fostra ungdomar till att peppa varandra på match. En spelare eller målvakt som sitter på bänken och surar för man är just på bänken gör ingen nytta. När du ändå sitter där och inte är på planen är din uppgift att peppa och HJÄLPA din kompis som befinner sig på planen!!! Då kommer du förhoppningsvis få samma hjälp tillbaka- när det blir DIN tur att spela.

Hur många gånger har man inte känt att man är "rätt" på det, men ändå missat ett skott?? En video finns inte alltid där som hjälp, utan kompisen på bänken får berätta vad som brast i tekniken eller i uppfattningen av situationen...

På samma vis hjälper man varandra på träning...ja, man är målvakt i sitt lag. Inte förste eller andremålvakt... tycker jag! ;)

http://nelliesmamma.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Dansken

7 januari 2010 21:52

Helt enig i din betragtning omkring den negative klang. Laget har 2 målvakter! Den amerikanske terminologi med starting-goalie og backup-goalie er langt mere positiv.

Din blog läses også udenfor Kungsbacka ;)

 
Ingen bild

RBK:G

8 januari 2010 07:44

Förstemålvakt tror jag är en gammal benämning när lagen hade svårt att överhuvudtaget hitta EN målvakt. Den sk "andremålvakten" kom ju mest in när den förste blivit skadad. Idag finns det mängder med bra målvakter och i många lag är inte skillnaden så stor mellan dem. Genom att byta benämning kan man säkert göra psykologiska vinster i allafall på "backupen".
Förr var det också så att en andremålvakt ofta satt djupfryst på bänken på uterinken och inte var särskilt spelbar när väl matchen startat och med de dåliga skydden som fanns var det inte ovanligt att man lyckades skada en mv på uppvärmningen.
I gamla mv böcker står det ofta om att man skulle vara mycket försiktig på uppvärmningen pga av skaderisk.
Handboll har ju en helt annan kultur och kastar in målvakter högt o lågt under matcher.
Kan ju ge en annan dimension i spelet, tänk att ha 3 bra mv med olika spelstilar som matchades aktivt mot olika formationer. Detta kanske är en utopi men jag är övertygad om man på något sätt kan få en strategisk fördel med aktiv mv coachning
Läste en artikel i Goaliesworld som visade att de lag som hade bäst backup var de som lyckades bäst i NHL, ofta blev fördelningen 70/30 % och jag är övertygad om att man inte kan spela på 100% I 80 matcher på raken, så det finns vinster att göra i teamorganisationen om man kan hantera backup målvakten på rätt sätt och lyckas behålla 2-3 riktigt bra målvakter i organisationen. Tror dock inte att alla sportchefer fått det klart för sig och dessvärre tror jag också att en del sk "förstemålvakter" av egoistiska skäl lobbar bort en allt för bra backup

 
nelliesmamma

nelliesmamma

8 januari 2010 11:18

Håller med om att handboll och hockey är väldigt olika på många sätt...och att det är betydligt enklare att byta målis inom handbollen. Hockey har jag aldrig spelat, men RBK:G nämner något som vi inom handbollen iaf utnyttjar titt som tätt. En målvakt som man använder vid eget "offensivt" försvar och en målis som man använder vid eget "defensivt" försvar. Helt enkelt för att vissa målvakter har högre procent på distansskott, och andra har bättre procent på närskott. Du skriver att man inte kan hålla 100% i 80 matcher. Såklart har man högre procent i hockey, i handboll brukar man prata om att man inte alltid kan hålla nivån en hel match... ;) För mej känns det självklart att hålla flera målvakter "igång" mest av den anledningen...en målis håller oftast inte nivån "hela vägen". Laget borde tjäna på att ha en säker målvakt att tillgå vid skada eller "dip".

http://nelliesmamma.bloggagratis.se

 
sara

sara

8 januari 2010 11:19

Heej
fin blogg måste jag säga :)
kolla gärna in min blogg och lämna en kommentar eller två.
kram

http://sarasjolin.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

MIF

8 januari 2010 15:16

Mycket kommentarer om unge Lexhag i denna blogg. Är han din elev? :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandberg - 26 juli 2015 12:47

Bloggen flyttar efter 5 år till www.facebook.com/sandbergsgoaltending ...

Av Sandberg - 18 juli 2015 22:37

Efter fem år flyttar nu bloggen till min Facebooksida www.facebook.com/groups/sandbergsgoaltending/ Jag hoppas att vi ses där! ...

Av Sandberg - 3 juli 2015 11:06

Varit bortrest några dagar och under tiden har det hänt lite saker vad det gäller svenska målvakter i NHL. Magnus Hellberg tillhör numera NY Rangers organisation där han skall konkurrera med Henke och Antti Raanta. Jhonas Enroth kom till LA Kings...

Av Sandberg - 28 juni 2015 15:08

Det hände en del i samband med NHL årliga draft vad det gäller målvakter. Robin Lehner skeppades iväg från Ottawa och tillhör numera Buffalo Sabres vilket kommer att bli bra för Robin. I Vancouver så blev det till slut en svensk målvakt för mycke...

Av Sandberg - 25 juni 2015 11:31


Här kommer rätt bild på Carey Price

Presentation


Sampans blogg

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards